Kontakt
SAMORZĄDOWE PRZEDSZKOLE NR 115

Jadłospis

 

 

JADŁOSPIS
 

26.05.2025r. poniedziałek

Śniadanie:

           szynka z komina (izolat białka sojowego, błonnik pszenny), ogórek świeży, weka (pszenica) z masłem 83%, kawa zbożowa „Inka”(jęczmień, żyto) z mlekiem 2,0%                                                                                                                                                                                                                      

Obiad:

zupa pieczarkowa (wywar mięsno-warzywny, seler) z makaronem ( mąka pszenna) zabielana śmietaną 18%, filet z indyka smażony ( mąka pszenna, jajka, bułka tarta- pszenica, olej) sałata zielona ze śmietaną 18%, ziemniaki ( mleko2,0%), kompot wieloowocowy

Podwieczorek:

deser z kaszy manny ( gluten pszenny, mleko 2,0%) polany musem malinowym, banan

27.05.2025r.wtorek

Śniadanie:

           zupa mleczna (mleko 2,0%) z płatkami jęczmiennymi ( jęczmień), ser biały z truskawkami, chleb razowy (mąka razowa, żyto) z masłem 83%, jabłko                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Obiad :

zupa zupa ogórkowa (wywar mięsno-warzywny, seler) z ziemniakami zabielana śmietaną 18%, paprykarz cielęcy (mąka pszenna, cebula, czosnek, śmietana 18%, masło klarowane) z makaronem kokardki ( mąka pszenna) surówka z marchwi i chrzanu ( śmietana 18%) kompot wieloowocowy

Podwieczorek:

szynka włoska dolomitte, pomidor, chleb (pszenica, żyto) z masłem 83%, herbata z cytryną                                                                                                                                                                        

28.05. 2025r. środa

Śniadanie:

             szynka dla domu,ogórek świeży, weka (pszenica) z masłem 83%,  kawa zbożowa „Inka”(jęczmień, żyto) z mlekiem 2,0%                                                                                                                                                                                                                                                       

Obiad:

zupa jarzynowa (wywar mięsno- warzywny, seler)  z ziemniakami zabielana śmietaną 18%, ryż z polewą (śmietana 18%) truskawkową, kompot wieloowocowy, banan                                                                                                                        

Podwieczorek :

           ser żółty, papryka czerwona, chleb (pszenica, żyto) z masłem 83%, herbata z cytryną

29.05. 2025r. czwartek

Śniadanie: 

            twarożek z rzodkiewką i cebulką zieloną, chleb (pszenica, żyto) z masłem 83%, kakao z mlekiem 2,0% 

            Obiad:

 zupa koperkowa (wywar mięsno- warzywny, seler) z makaronem (mąka pszenna) zabielana śmietaną 18%, klops pieczony ( mięso wołowo - wieprzowe, weka- pszenica, jajka, cebula, olej), kapusta młoda ( cebula, koperek), ziemniaki ( mleko 2,0%) , kompot , jabłko      

Podwieczorek:

budyń waniliowy ( mleko 2,0%, żółtka, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, wanilia laska)  z musem truskawkowym,

 30.05. 2025r. piątek

Śniadanie:

            szynka cygańska od zbója, pomidor, weka (pszenica) z masłem 83%,  kawa zbożowa „Inka”(jęczmień, żyto) z mlekiem 2,0%                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Obiad:

zupa kminkowa (wywar mięsno-warzywny, seler, żyto) z grzankami ( weka - pszenica)  zabielana śmietaną 18%, filety rybne smażone ( miruna, jajka, weka- pszenica, cebula, olej ), sałatka z ogórków świeżych z marchewką i cebulą, ziemniaki (mleko 2,0%), kompot wieloowocowy                                            

 Podwieczorek:

           ser biały, dżem, chleb (pszenica, żyto) z masłem 83%, herbata z cytryną, arbuz

02.06.2025r.  poniedziałek

Śniadanie :

           polędwica mnicha, ogórek świeży, weka (pszenica) z masłem 83%, kawa zbożowa „Inka”(jęczmień, żyto) z mlekiem 2,0%                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Obiad :

zupa kalafiorowa   (wywar mięsno-warzywny, seler) z ziemniakami zabielana śmietaną 18%, spaghetti  z mięsem mielonym ( makaron – mąka pszenna, cebula , pomidory), kompot wieloowocowy, melon

Podwieczorek :

jajko gotowane, rzodkiewka, cebulka zielona, chleb (pszenica, żyto) z masłem 83% , herbata z cytryną

03.06.2025r. wtorek

Śniadanie:

zupa mleczna (mleko 2,0%) z zacierką (mąka pszenna), ser biały, miód, chleb razowy z masłem 83%, jabłko                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

 Obiad:

krupnik z jarzynami (wywar mięsno-warzywny, seler) z kaszą jęczmienną ( jęczmień ), polędwiczki wieprzowe w sosie ( cebula, mąka pszenna, masło klarowane), sałatka z pomidorów ( cebula czerwona, cebulka zielona), ziemniaki ( mleko 2,0%), kompot wieloowocowy   

 Podwieczorek :

jogurt naturalny z musem brzoskwiniowym, banan

04.06.2025r. środa

Śniadanie     

szynka hetmańska ( błonnik pszenny, hydrolizat białka sojowego), pomidor, weka (pszenica) z masłem 83%,  kawa zbożowa „Inka”(jęczmień, żyto) z mlekiem 2,0%                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Obiad:

 kapuśniak  (wywar mięsno- warzywny, seler)  z kiełbasą podwawelską (mięso wieprzowe, zawiera soję, gluten, gorczycę) i ziemniakami, naleśniki z serem ( ser biały, mąka pszenna, jajka, mleko 2,0, olej ) polane jogurtem naturalnym, kompot wieloowocowy, arbuz                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Podwieczorek:

tuńczyk, cebulka zielona, chleb (pszenica, żyto) z masłem 83% , herbata z cytryną

05.06.2025r. czwartek

Śniadanie:

            ser żółty, papryka czerwona, chleb (pszenica, żyto) z masłem 83%  kakao  z mlekiem 2,0%                                                                                                                                                                                                

 Obiad:

 rosół wołowy (wywar mięsno-warzywny, seler) z makaronem (mąka pszenna), mięso mielone z rosołu, buraczki zasmażane (śmietana 18%), ziemniaki ( mleko 2,0%), kompot wieloowocowy, banan                                                                                                                                                               

 Podwieczorek:

ciasto drożdżowe z kruszonką ( drożdże, jajka, mąka pszenna, mleko 2,0%)- wyrób własny, herbata z cytryną, jabłko

06.06.2025r. piątek

Śniadanie

szynka konserwowa (białko sojowe, białko mleka, seler), ogórek świeży, weka (pszenica) z masłem 83%, kawa zbożowa „Inka”(jęczmień, żyto) z mlekiem 2,0% 

 Obiad:

 zupa pomidorowa (wywar mięsno-warzywny, seler) z ryżem zabielana śmietaną 18%,  kotleciki rybne ( miruna, jajka, weka- pszenica, cebula, olej ), surówka z kapusty młodej ( chrzan, cebula, marchewka, śmietana 18%) ziemniaki ( mleko 2,0%), kompot wieloowocowy                          

 Podwieczorek:

ser biały z truskawkami, chleb (pszenica, żyto) z masłem 83%, herbata z cytryną       

 

Wytłuszczone składniki stanowią substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji  na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 pażdziernika2011r.