Jadłospis
JADŁOSPIS
26.05.2025r. poniedziałek
Śniadanie:
szynka z komina (izolat białka sojowego, błonnik pszenny), ogórek świeży, weka (pszenica) z masłem 83%, kawa zbożowa „Inka”(jęczmień, żyto) z mlekiem 2,0%
Obiad:
zupa pieczarkowa (wywar mięsno-warzywny, seler) z makaronem ( mąka pszenna) zabielana śmietaną 18%, filet z indyka smażony ( mąka pszenna, jajka, bułka tarta- pszenica, olej) sałata zielona ze śmietaną 18%, ziemniaki ( mleko2,0%), kompot wieloowocowy
Podwieczorek:
deser z kaszy manny ( gluten pszenny, mleko 2,0%) polany musem malinowym, banan
27.05.2025r.wtorek
Śniadanie:
zupa mleczna (mleko 2,0%) z płatkami jęczmiennymi ( jęczmień), ser biały z truskawkami, chleb razowy (mąka razowa, żyto) z masłem 83%, jabłko
Obiad :
zupa zupa ogórkowa (wywar mięsno-warzywny, seler) z ziemniakami zabielana śmietaną 18%, paprykarz cielęcy (mąka pszenna, cebula, czosnek, śmietana 18%, masło klarowane) z makaronem kokardki ( mąka pszenna) surówka z marchwi i chrzanu ( śmietana 18%) kompot wieloowocowy
Podwieczorek:
szynka włoska dolomitte, pomidor, chleb (pszenica, żyto) z masłem 83%, herbata z cytryną
28.05. 2025r. środa
Śniadanie:
szynka dla domu,ogórek świeży, weka (pszenica) z masłem 83%, kawa zbożowa „Inka”(jęczmień, żyto) z mlekiem 2,0%
Obiad:
zupa jarzynowa (wywar mięsno- warzywny, seler) z ziemniakami zabielana śmietaną 18%, ryż z polewą (śmietana 18%) truskawkową, kompot wieloowocowy, banan
Podwieczorek :
ser żółty, papryka czerwona, chleb (pszenica, żyto) z masłem 83%, herbata z cytryną
29.05. 2025r. czwartek
Śniadanie:
twarożek z rzodkiewką i cebulką zieloną, chleb (pszenica, żyto) z masłem 83%, kakao z mlekiem 2,0%
Obiad:
zupa koperkowa (wywar mięsno- warzywny, seler) z makaronem (mąka pszenna) zabielana śmietaną 18%, klops pieczony ( mięso wołowo - wieprzowe, weka- pszenica, jajka, cebula, olej), kapusta młoda ( cebula, koperek), ziemniaki ( mleko 2,0%) , kompot , jabłko
Podwieczorek:
budyń waniliowy ( mleko 2,0%, żółtka, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, wanilia laska) z musem truskawkowym,
30.05. 2025r. piątek
Śniadanie:
szynka cygańska od zbója, pomidor, weka (pszenica) z masłem 83%, kawa zbożowa „Inka”(jęczmień, żyto) z mlekiem 2,0% Obiad:
zupa kminkowa (wywar mięsno-warzywny, seler, żyto) z grzankami ( weka - pszenica) zabielana śmietaną 18%, filety rybne smażone ( miruna, jajka, weka- pszenica, cebula, olej ), sałatka z ogórków świeżych z marchewką i cebulą, ziemniaki (mleko 2,0%), kompot wieloowocowy
Podwieczorek:
ser biały, dżem, chleb (pszenica, żyto) z masłem 83%, herbata z cytryną, arbuz
02.06.2025r. poniedziałek
Śniadanie :
polędwica mnicha, ogórek świeży, weka (pszenica) z masłem 83%, kawa zbożowa „Inka”(jęczmień, żyto) z mlekiem 2,0%
Obiad :
zupa kalafiorowa (wywar mięsno-warzywny, seler) z ziemniakami zabielana śmietaną 18%, spaghetti z mięsem mielonym ( makaron – mąka pszenna, cebula , pomidory), kompot wieloowocowy, melon
Podwieczorek :
jajko gotowane, rzodkiewka, cebulka zielona, chleb (pszenica, żyto) z masłem 83% , herbata z cytryną
03.06.2025r. wtorek
Śniadanie:
zupa mleczna (mleko 2,0%) z zacierką (mąka pszenna), ser biały, miód, chleb razowy z masłem 83%, jabłko
Obiad:
krupnik z jarzynami (wywar mięsno-warzywny, seler) z kaszą jęczmienną ( jęczmień ), polędwiczki wieprzowe w sosie ( cebula, mąka pszenna, masło klarowane), sałatka z pomidorów ( cebula czerwona, cebulka zielona), ziemniaki ( mleko 2,0%), kompot wieloowocowy
Podwieczorek :
jogurt naturalny z musem brzoskwiniowym, banan
04.06.2025r. środa
Śniadanie
szynka hetmańska ( błonnik pszenny, hydrolizat białka sojowego), pomidor, weka (pszenica) z masłem 83%, kawa zbożowa „Inka”(jęczmień, żyto) z mlekiem 2,0%
Obiad:
kapuśniak (wywar mięsno- warzywny, seler) z kiełbasą podwawelską (mięso wieprzowe, zawiera soję, gluten, gorczycę) i ziemniakami, naleśniki z serem ( ser biały, mąka pszenna, jajka, mleko 2,0, olej ) polane jogurtem naturalnym, kompot wieloowocowy, arbuz
Podwieczorek:
tuńczyk, cebulka zielona, chleb (pszenica, żyto) z masłem 83% , herbata z cytryną
05.06.2025r. czwartek
Śniadanie:
ser żółty, papryka czerwona, chleb (pszenica, żyto) z masłem 83% kakao z mlekiem 2,0%
Obiad:
rosół wołowy (wywar mięsno-warzywny, seler) z makaronem (mąka pszenna), mięso mielone z rosołu, buraczki zasmażane (śmietana 18%), ziemniaki ( mleko 2,0%), kompot wieloowocowy, banan
Podwieczorek:
ciasto drożdżowe z kruszonką ( drożdże, jajka, mąka pszenna, mleko 2,0%)- wyrób własny, herbata z cytryną, jabłko
06.06.2025r. piątek
Śniadanie
szynka konserwowa (białko sojowe, białko mleka, seler), ogórek świeży, weka (pszenica) z masłem 83%, kawa zbożowa „Inka”(jęczmień, żyto) z mlekiem 2,0%
Obiad:
zupa pomidorowa (wywar mięsno-warzywny, seler) z ryżem zabielana śmietaną 18%, kotleciki rybne ( miruna, jajka, weka- pszenica, cebula, olej ), surówka z kapusty młodej ( chrzan, cebula, marchewka, śmietana 18%) ziemniaki ( mleko 2,0%), kompot wieloowocowy
Podwieczorek:
ser biały z truskawkami, chleb (pszenica, żyto) z masłem 83%, herbata z cytryną
Wytłuszczone składniki stanowią substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 pażdziernika2011r.