Jadłospis
JADŁOSPIS
17.02.2025r. poniedziałek
Śniadanie: szynka spod Giewontu (białko mleka, seler, białko sojowe, seler), ogórek świeży, weka (pszenica) z masłem 83%, kawa zbożowa ,, Inka”(jęczmień, żyto) z mlekiem 2,0%
Obiad: zupa jarzynowa (wywar mięsno-warzywny, seler) z makaronem (mąka pszenna) wątróbka drobiowa smażona (cebula, olej), surówka z marchwi i chrzanu (śmietana 18%), ziemniaki ( mleko2,0%), kompot wieloowocowy
Podwieczorek: pasta jajeczna ( jajka, majonez gorczyca, żółtka jaj ), rzodkiewka, cebulka zielona, chleb (pszenica, żyto) z masłem 83% , herbata z cytryną
18.02.2025r. wtorek
Śniadanie: zupa mleczna (mleko 2,0%) z płatkami jęczmiennymi (jęczmień), ser biały, dżem, chleb razowy (mąka razowa, żyto) z masłem 83%marchewka
Obiad : zupa pieczarkowa (wywar mięsno- warzywny, seler) z kaszą jęczmienną(jęczmień) zabielana śmietaną 18%, klops pieczony (mięso wołowo- wieprzowe, cebula, jajka, weka-pszenica),marchewka oprószana (masło 83%), ziemniaki (mleko 20%), kompot wieloowocowy,jabłko
Podwieczorek: ryż z polewą ( śmietana 18%) truskawkową, herbata z cytryną
19.02. 2025r. środa
Śniadanie: szynka od górali, ogórek świeży, weka (pszenica) z masłem 83%, kawa zbożowa ,, Inka”(jęczmień, żyto) z mlekiem 2,0%
Obiad: barszcz biały (wywar mięsno- warzywny, seler, żyto) z kiełbasą podwawelską (mięso wieprzowe, zawiera soję, gluten, gorczycę, śladowe ilości mleka, selera, siarczynów) i z ziemniakami, bliny z jabłkami (mąka pszenna, jajka mleko 2,0%, drożdże, olej) polane jogurtem naturalnym, kompot wieloowocowy, banan
Podwieczorek : ser żółty, pomidor, chleb (pszenica, żyto) z masłem 83%, herbata z cytryną
20.02.2025r. czwartek
Śniadanie : pasztet –królik po mistrzowsku (seler, jaja, mąka pszenna, dwutlenek siarki), papryka czerwona, chleb (pszenica, żyto) z masłem 83%, kawa zbożowa ,, Inka”(jęczmień, żyto) z mlekiem 2,0%
Obiad: zupa ogórkowa ( wywar mięsno- warzywny, seler) z ryżem zabielana śmietaną 18%, mięso wieprzowe duszone (cebula, mąka pszenna), kapusta czerwona ( jabłko, cebula), kasza jęczmienna ( jęczmień), kompot wieloowocowy
Podwieczorek: sałatka owocowa ( banan, melon, pomarańcza, jabłko, gruszka, kiwi, winogrono) z jogurtem naturalnym, weka (pszenica) z masłem 83%,
21.02. 2025r. piątek
Śniadanie: szynka konserwowa (białko mleka, seler, białko sojowe), pomidor, weka (pszenica) z masłem 83%, kawa zbożowa „Inka”(jęczmień, żyto) z mlekiem 2,0%
Obiad: zupa brokułowa (wywar mięsno-warzywny, seler) z grzankami (weka-pszenica) zabielana śmietaną 18%, filety rybne (morszczuk , jajka, mąka pszenna, bułka tarta- pszenica, olej), surówka z kapusty kiszonej (marchewka, cebula), ziemniaki ( mleko 2,0%), kompot wieloowocowy
Podwieczorek: ser biały, miód, chleb (pszenica, żyto) z masłem 83% , herbata z cytryną, jabłko
24.02. 2025r. poniedziałek
Śniadanie : szynka z Bobrownik, ogórek świeży, weka (pszenica) z masłem 83%, kawa zbożowa „Inka”(jęczmień, żyto) z mlekiem 2,0%
Obiad: kapuśniak (wywar mięsno-warzywny, seler) z kiełbasą podwawelską (mięso wieprzowe, zawiera soję, gluten, gorczycę, śladowe ilości mleka, selera, siarczynów) i z ziemniakami, naleśniki z serem (mąka pszenna, ser biały, mleko2,0%, jajka, olej) polane jogurtem naturalnym, kompot wieloowocowy, banan
Podwieczorek : makrela wędzona, cebulka zielona, chleb (pszenica, żyto) z masłem 83% , herbata z cytryną
25.02.2025r. wtorek
Śniadanie: zupa mleczna (mleko 2,0%) z płatkami owsianymi (owies), twarożek z cebulką zieloną i rzodkiewką, chleb razowy (mąka razowa, żyto) z masłem 83 %
Obiad: zupa koperkowa (wywar mięsno-warzywny, seler) z ryżem, gulasz wołowy (pręga wołowa, cebula, mąka pszenna), ćwikła z chrzanem, ziemniaki ( mleko 2,0%), kompot wieloowocowy, klementynka
Podwieczorek :jogurt naturalny z musem brzoskwiniowym, banan
26.02.2025r. środa
Śniadanie: parówki z szynki wieprzowej (gorczyca, białko sojowe), ketchup, bułka pszenna (pszenica) z masełkiem 83%, kawa zbożowa „Inka”(jęczmień, żyto) z mlekiem 2,0%
Obiad: żurek (wywar mięsno- warzywny, seler, żyto) z białą kiełbaską (białko sojowe, błonnik pszenny) i z ziemniakami, ryż zapiekany z jabłkami (masło 83%) polany jogurtem naturalnym, kompot z jabłek,banan Podwieczorek: ser żółty, papryka czerwona, chleb (pszenica, żyto) z masłem 83%, herbata z cytryną
27.02.2025r. czwartek
Śniadanie: jajko gotowane, pomidor, chleb (pszenica, żyto) z masłem 83%, kakao z mlekiem 2,0%
Obiad : zupa kalafiorowa ( wywar mięsno- warzywny, seler) z ziemniakami zabielana śmietaną 18%, kurczak smażony ze szpinakiem (olej, czosnek, śmietana 30%) i z makaronem kokardki ( mąka pszenna), surówka z marchwi i jabłka, kompot wieloowocowy
Podwieczorek: pączki, herbata z cytryną, jabłko
28.02.2025r. piątek
Śniadanie:kiełbasa żywiecka (skrobia pszenna, błonnik pszenny) , ogórek świeży, weka (pszenica) z masłem 83% , kawa zbożowa „Inka”(jęczmień, żyto) z mlekiem 2,0%
Obiad: zupa pomidorowa (wywar mięsno- warzywny, seler) z ryżem, kotleciki rybne (morszczuk, jajka, weka –pszenica, cebula, olej), surówka z kapusty włoskiej (ogórek świeży, cebula, koperek), ziemniaki ( mleko 2,0%), kompot wieloowocowy
Podwieczorek: ser biały z truskawkami, chleb (pszenica, żyto) z masłem 83%, herbata z cytryną
Wytłuszczone składniki stanowią substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 pażdziernika2011r.