Kontakt
SAMORZĄDOWE PRZEDSZKOLE NR 115

Jadłospis

 

 

JADŁOSPIS

 

13.10.2025r. poniedziałek

Śniadanie :szynka z Bobrownik, ogórek świeży, weka (pszenica) z masłem 83% , kawa zbożowa „Inka”(jęczmień, żyto) z mlekiem 2,0%                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Obiad: zupa koperkowa  (wywar mięsno-warzywny, seler ) z ryżem zabielana śmietaną 18%, befsztyk wołowy  (mąka pszenna, jajka), fasolka szparagowa polana masełkiem 83%, ziemniaki ( mleko 2,0%), kompot wieloowocowy, kiwi                                                                                                                                                                                                         

 Podwieczorek : deser z kaszy manny (mleko2,0%,gluten pszenny, masło 83%) z gorzką czekoladą, banan

                                                                                                                                                                                                                                                14.10.2025r. wtorek

Śniadanie:   zupa mleczna (mleko 2,0%)  z płatkami jęczmiennymi (jęczmień), twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, chleb razowy (mąka razowa, żyto) z masłem 83%                                                                                                                                                                  

Obiad : : zupa kalafiorowa (wywar mięsno -warzywny, seler) z  ziemniakami zabielana śmietaną 18%, kurczak smażony ze szpinakiem (olej, czosnek, śmietana 30%), makaron kokardki (mąka pszenna), surówka z marchwi  i jabłka, kompot  wieloowocowy                                                                                                                                                                                                                                                                                

Podwieczorek: szynka wiejska, pomidor, chleb (pszenica, żyto) z masłem 83% , herbata z cytryną

15.10. 2025r. środa

Śniadanie: parówki z szynki wieprzowej (gorczyca, białko sojowe), ketchup, weka (pszenica) z masłem 83%, pomidor, kawa zbożowa „Inka”(jęczmień, żyto) z mlekiem 2,0%                                                                                                                                                        

Obiad: żurek (wywar mięsno-warzywny, seler, żyto ) z białą kiełbaską (białko sojowe, błonnik pszenny) i z ziemniakami zabielany śmietaną 18%,  pierogi ruskie (ser biały, mąka pszenna, jajka, cebula, ziemniaki) polane masełkiem 83%, kompot wieloowocowy, banan                                                                                                                                                                                                                         

Podwieczorek : pasta z boczku wędzonego, cebulka zielona, chleb (pszenica, żyto) z masłem 83%, herbata z cytryną

                                                                                                                                                                                                                              16.10.2025r.czwartek                                                                                                                                                                         

Śniadanie: ser żółty, papryka czerwona, chleb (pszenica, żyto) z masłem 83%, kakao z mlekiem 2,0%                                                                                                            

Obiad: rosół wołowy ( rozbef, wywar mięsno- warzywny, seler) z makaronem nitki (mąka pszenna)mięso mielone z rosołu, buraczki zasmażane (śmietaną 18% ), ziemniaki ( mleko 2,0% ), kompot wieloowocowy, jabłko                                                                                                                                                            

Podwieczorek: budyń waniliowy ( mleko 2,0%, żółtka, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, laska wanilii) z musem truskawkowym, klementynka

                                                                                                                                                                                                                                       17.10 2025r. piątek

Śniadanie: szynka bacy (białko sojowe, seler), pomidor, weka (pszenica) z masłem 83%, kawa zbożowa „Inka”(jęczmień, żyto) z mlekiem 2,0%                                                                    

Obiad:  zupa kminkowa (wywar mięsno-warzywny, seler) z grzankami (weka-pszenica) zabielana śmietaną 18%, filety rybne smażone (miruna, mąka pszenna, jajka, bułka tarta- pszenica, olej), surówka z kapusty kiszonej (marchewka, cebula), ziemniaki ( mleko2,0%), kompot  wieloowocowy                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Podwieczorek:ser biały, dżem, chleb (pszenica, żyto)  z masłem 83%, herbata z cytryną, klementynka

                                      

20.10.2025r. poniedziałek

Śniadanie: : szynka nie ze wsi, ogórek świeży, weka (pszenica) z masłem 83%, kawa zbożowa „Inka”(jęczmień, żyto) z mlekiem 2,0%                                                                                       

 Obiad: zupa pomidorowa (wywar mięsno-warzywny, seler ) z makaronem (mąka pszenna) zabielana śmietaną 18%, sznycelki (mięso wołowo-wieprzowe, cebula, jajka, weka- pszenica), marchewka oprószana (mąka pszenna, masło 83%), ziemniaki, (mleko 2,0%), kompot wieloowocowy, jabłko                                                

 Podwieczorek: jajko gotowane, pomidor, chleb (pszenica, żyto) z masłem 83% , herbata z cytryną

 

21.10.2025r. wtorek

Śniadanie:  zupa mleczna (mleko 2,0%)  z płatkami owsianymi (owies), twarożek z truskawkami, chleb razowy (mąka razowa, żyto) z masłem 83%, jabłko                                                                                                                

Obiad: : zupa ogórkowa (wywar mięsno-warzywny, seler) z ziemniakami zabielana śmietaną 18%, filet  z indyka duszony (cebula, mąka pszenna), sałatka z pomidorów (cebula czerwona, szczypiorek), ziemniaki (mleko2,0% ),  kompot wieloowocowy                                                                                                                            

 Podwieczorek: : ryż zapiekany z jabłkami (masło 83%) polany jogurtem naturalnym, banan

 

22.10.2025r. środa

Śniadanie:  kiełbasa żywiecka (mięso wieprzowe, skrobia pszenna, błonnik pszenny, hydrolizat białka sojowego), ogórek świeży, weka (pszenica) z masłem 83%, kawa zbożowa ,, Inka”(jęczmień, żyto) z mlekiem 2,0%                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Obiad:  zupa jarzynowa (wywar mięsno-warzywny, seler) z ziemniakami zabielany śmietaną 18%,  gołąbki (kapusta biała, mięso mielone wołowo- wieprzowe, ryż, cebula ) w sosie pomidorowym ( śmietana 18%, mąka pszenna ), kompot z jabłek, kiwi

Podwieczorek:  ser żółty, papryka czerwona, chleb (pszenica, żyto) z masłem 83% , herbata z cytryną

 

                                                                                                                                                                                                                          23. 10.2025r. czwartek

Śniadanie:  ser biały, miód, chleb (pszenica, żyto) z masłem 83%, kakao  z mlekiem 2,0%, jabłko                                                                                                                                                                                                        

Obiad:  ::zupa pieczarkowa  (wywar mięsno- warzywny, seler) z makaronem  (mąka pszenna) zabielana śmietaną 18%, kotlet schabowy smażony, mizeria ze śmietaną 18%, ziemniaki ( mleko 2,0% ) , kompot  wieloowocowy                                                                                                                                                                                                          

   Podwieczorekjogurt naturalny z musem brzoskwiniowym, banan

24.10.2025r. piątek

Śniadanie:     szynka z komina ( izolat białka sojowego, błonnik pszenny), ogórek świeży, weka (pszenica)  z masłem 83% , kawa zbożowa „Inka”(jęczmień, żyto) z mlekiem 2,0%                                                                                                                                                                                                                                                 

Obiad:   : zupa grochowa przecierana (wywar mięsno- warzywny, seler ) z kiełbasą podwawelską (mięso wieprzowe, zawiera soję, gluten, gorczycę, śladowe ilości mleka, selera, siarczynów) i z ziemniakami , kluski leniwe (ser biały, mąka pszenna, jajka, ziemniaki ) polane masełkiem 83%, kompot wieloowocowy, klementynka   

  Podwieczorekfilet z makreli w pomidorach (seler, pasternak), cebulka zielona, chleb (pszenica, żyto) z masłem 83%,herbata z cytryną

 Wytłuszczone składniki stanowią substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji  na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 pażdziernika2011r.   

                                                                   

SMACZNEGO