Jadłospis
JADŁOSPIS
13.10.2025r. poniedziałek
Śniadanie :szynka z Bobrownik, ogórek świeży, weka (pszenica) z masłem 83% , kawa zbożowa „Inka”(jęczmień, żyto) z mlekiem 2,0%
Obiad: zupa koperkowa (wywar mięsno-warzywny, seler ) z ryżem zabielana śmietaną 18%, befsztyk wołowy (mąka pszenna, jajka), fasolka szparagowa polana masełkiem 83%, ziemniaki ( mleko 2,0%), kompot wieloowocowy, kiwi
Podwieczorek : deser z kaszy manny (mleko2,0%,gluten pszenny, masło 83%) z gorzką czekoladą, banan
14.10.2025r. wtorek
Śniadanie: zupa mleczna (mleko 2,0%) z płatkami jęczmiennymi (jęczmień), twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, chleb razowy (mąka razowa, żyto) z masłem 83%
Obiad : : zupa kalafiorowa (wywar mięsno -warzywny, seler) z ziemniakami zabielana śmietaną 18%, kurczak smażony ze szpinakiem (olej, czosnek, śmietana 30%), makaron kokardki (mąka pszenna), surówka z marchwi i jabłka, kompot wieloowocowy
Podwieczorek: szynka wiejska, pomidor, chleb (pszenica, żyto) z masłem 83% , herbata z cytryną
15.10. 2025r. środa
Śniadanie: parówki z szynki wieprzowej (gorczyca, białko sojowe), ketchup, weka (pszenica) z masłem 83%, pomidor, kawa zbożowa „Inka”(jęczmień, żyto) z mlekiem 2,0%
Obiad: żurek (wywar mięsno-warzywny, seler, żyto ) z białą kiełbaską (białko sojowe, błonnik pszenny) i z ziemniakami zabielany śmietaną 18%, pierogi ruskie (ser biały, mąka pszenna, jajka, cebula, ziemniaki) polane masełkiem 83%, kompot wieloowocowy, banan
Podwieczorek : pasta z boczku wędzonego, cebulka zielona, chleb (pszenica, żyto) z masłem 83%, herbata z cytryną
16.10.2025r.czwartek
Śniadanie: ser żółty, papryka czerwona, chleb (pszenica, żyto) z masłem 83%, kakao z mlekiem 2,0%
Obiad: rosół wołowy ( rozbef, wywar mięsno- warzywny, seler) z makaronem nitki (mąka pszenna), mięso mielone z rosołu, buraczki zasmażane (śmietaną 18% ), ziemniaki ( mleko 2,0% ), kompot wieloowocowy, jabłko
Podwieczorek: budyń waniliowy ( mleko 2,0%, żółtka, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, laska wanilii) z musem truskawkowym, klementynka
17.10 2025r. piątek
Śniadanie: szynka bacy (białko sojowe, seler), pomidor, weka (pszenica) z masłem 83%, kawa zbożowa „Inka”(jęczmień, żyto) z mlekiem 2,0%
Obiad: zupa kminkowa (wywar mięsno-warzywny, seler) z grzankami (weka-pszenica) zabielana śmietaną 18%, filety rybne smażone (miruna, mąka pszenna, jajka, bułka tarta- pszenica, olej), surówka z kapusty kiszonej (marchewka, cebula), ziemniaki ( mleko2,0%), kompot wieloowocowy
Podwieczorek:: ser biały, dżem, chleb (pszenica, żyto) z masłem 83%, herbata z cytryną, klementynka
20.10.2025r. poniedziałek
Śniadanie: : szynka nie ze wsi, ogórek świeży, weka (pszenica) z masłem 83%, kawa zbożowa „Inka”(jęczmień, żyto) z mlekiem 2,0%
Obiad: zupa pomidorowa (wywar mięsno-warzywny, seler ) z makaronem (mąka pszenna) zabielana śmietaną 18%, sznycelki (mięso wołowo-wieprzowe, cebula, jajka, weka- pszenica), marchewka oprószana (mąka pszenna, masło 83%), ziemniaki, (mleko 2,0%), kompot wieloowocowy, jabłko
Podwieczorek: jajko gotowane, pomidor, chleb (pszenica, żyto) z masłem 83% , herbata z cytryną
21.10.2025r. wtorek
Śniadanie: zupa mleczna (mleko 2,0%) z płatkami owsianymi (owies), twarożek z truskawkami, chleb razowy (mąka razowa, żyto) z masłem 83%, jabłko
Obiad: : zupa ogórkowa (wywar mięsno-warzywny, seler) z ziemniakami zabielana śmietaną 18%, filet z indyka duszony (cebula, mąka pszenna), sałatka z pomidorów (cebula czerwona, szczypiorek), ziemniaki (mleko2,0% ), kompot wieloowocowy
Podwieczorek: : ryż zapiekany z jabłkami (masło 83%) polany jogurtem naturalnym, banan
22.10.2025r. środa
Śniadanie: kiełbasa żywiecka (mięso wieprzowe, skrobia pszenna, błonnik pszenny, hydrolizat białka sojowego), ogórek świeży, weka (pszenica) z masłem 83%, kawa zbożowa ,, Inka”(jęczmień, żyto) z mlekiem 2,0%
Obiad: zupa jarzynowa (wywar mięsno-warzywny, seler) z ziemniakami zabielany śmietaną 18%, gołąbki (kapusta biała, mięso mielone wołowo- wieprzowe, ryż, cebula ) w sosie pomidorowym ( śmietana 18%, mąka pszenna ), kompot z jabłek, kiwi
Podwieczorek: ser żółty, papryka czerwona, chleb (pszenica, żyto) z masłem 83% , herbata z cytryną
23. 10.2025r. czwartek
Śniadanie: ser biały, miód, chleb (pszenica, żyto) z masłem 83%, kakao z mlekiem 2,0%, jabłko
Obiad: ::zupa pieczarkowa (wywar mięsno- warzywny, seler) z makaronem (mąka pszenna) zabielana śmietaną 18%, kotlet schabowy smażony, mizeria ze śmietaną 18%, ziemniaki ( mleko 2,0% ) , kompot wieloowocowy
Podwieczorek: jogurt naturalny z musem brzoskwiniowym, banan
24.10.2025r. piątek
Śniadanie: szynka z komina ( izolat białka sojowego, błonnik pszenny), ogórek świeży, weka (pszenica) z masłem 83% , kawa zbożowa „Inka”(jęczmień, żyto) z mlekiem 2,0%
Obiad: : zupa grochowa przecierana (wywar mięsno- warzywny, seler ) z kiełbasą podwawelską (mięso wieprzowe, zawiera soję, gluten, gorczycę, śladowe ilości mleka, selera, siarczynów) i z ziemniakami , kluski leniwe (ser biały, mąka pszenna, jajka, ziemniaki ) polane masełkiem 83%, kompot wieloowocowy, klementynka
Podwieczorek: filet z makreli w pomidorach (seler, pasternak), cebulka zielona, chleb (pszenica, żyto) z masłem 83%,herbata z cytryną
Wytłuszczone składniki stanowią substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 pażdziernika2011r.
SMACZNEGO