Spotkanie z kucharzem w gr III
W miesiącu październiku w gr III ,,Roztańczone Żabki ” miało miejsce niezwykle spotkanie dzieci z jednym z rodziców wykonującym zawód kucharza. Tym rodzicem był tata Ksawerego który zaprezentował dzieciom ciekawy sposób kiszenia cytryny, rabarbaru, cukini, moreli czy tez szparagi. Poznanie przez dzieci konserwowania innych warzyw niż tylko ogórki czy kapusta sprawiło, że przedszkolaki zdobyły wiedzę na temat przetworów i sposobu przechowywania warzyw i owoców na zimę. Przyniesione specjalnie na tę okazję duże słoje z wypełnionymi kiszonkami w różnych kolorach sprawiały że wszystko chciało by się spróbować dlatego też dopełnieniem spotkania była możliwość degustacji i poznania jednocześnie nowych smaków. Mimo podzielonych zdań dzieci w temacie co było dobre, a co mniej smakowało to i tak spotkanie było niecodzienną lekcją.